Ce inseamna cuvantul excelenta la Centrul Gifted Education?


Am fost intrebata la un moment dat de ce se asociaza cuvantul excelenţă cu numele Centrului Gifted Education. Intrebarea m-a gasit nepregatita. Nu aveam un raspuns, mai ales fiind la inceputul colaborarii mele cu acest centru.
Vedeti dumneavoastra, eu nu credeam in excelenţă. Ma duce cu gandul la perfectiune iar perfect pentru mine este numai Dumnezeu.

Excelenţă este un termen la care te inhami. Este posibil sa fie purtat cu mare, mare greutate pentru ca acest termen aduce cu el nemarginite asteptari din partea oamenilor. Asteptari date de ceea ce inseamna cuvantul excelenţă pentru fiecare in parte.

Sa va spun drept, prin copii am invatat eu sa cred in cuvantul excelenţă.

Copiii sunt copii, si as face un articol in care v-as scrie pe nerasuflate cate si cate comori interioare, uneori nebanuite, exista in puiul de om. Majoritatea dintre noi stim ca fara un mediu prielnic educational, familial si social, fara o crestere sanatoasa, potentialul maret al copiilor se risipeste sau ramane nebanuit. Acum, adulti fiind, ne dorim ca ei sa se bucure mai mult de copilaria lor, ne dorim ca ei sa fie indrumati cu blandete si invatati cu respect. Ne dorim sa aiba acces la cea mai buna educatie. De aceea putem fi usor sedusi de cuvinte precum ‘excelenta’, ‘Harvard’, ‘Oxford’ sau ‘Cambridge’ asa cum suntem sedusi si de cuvintele ‘centru de excelenta’ sau cuvantul ‘supradotat’.

Prefer sa nu ma las sedusa de cuvinte in general asa ca am cautat sa inteleg ce presupune aceasta excelenţă la Gifted Education. Mi-a luat ceva timp insa acum, am un raspuns.
Excelenta vine din pasiunea, umanitatea, credinta si determinarea de care dau dovada oamenii ce au pus bazele acestui proiect si oamenii ce il sustin.
Excelent inseamna si deosebit.

Este admirabil cum oamenii sunt motivati sa ofere acel mediu prielnic de dezvoltare si de educatie. Este incantator sa observi oameni printre care si parinti, care isi pun inteligenta, specializarea, timpul si blandetea in slujba si folosul copiilor.  Se pun la un loc valori precum responsabilitatea personala si civica, libertatea, bunatatea, generozitatea, drepturile animalelor si multe altele si toate acestea dau forma activitatilor.
Echipa acestui centru a inteles ca muzica nu se invata stand intr-o banca si citind portativul. Ea se face, se traieste!


Copiii stau in cerc si astfel se pastreaza ideea de egalitate. Invata ca sunt unici si sunt diferiti ca toate fiintele umane, alaturi de noi, psihologii.
Invata sa gandeasca si invata cum sa invete mai degraba decat sa acumuleze informatii pe care pana la urma le vor uita. Sunt stimulati sa se exprime liber si sa puna intrebarile pe care le au. Nu exista intrebari bune sau intrebari proaste. La centru este in regula sa greseasca, pentru ca toti gresim si din greseala putem invatam cu adevarat, nu-i asa? In acest fel au sanse sa devina specialisti si nu oameni care se tem de greseli. Este un mediu in care noi ne respectam de la mic la mare. Respectul nu are varsta! Aici ne apreciem si vorbim liber despre ce ne supara pentru ca avem drepturi, dar si responsabilitati. Nu se ofera note sau calificative pentru ca fiecare are abilitatile sale. Copiii au dreptul sa fie copii! Au dreptul la vise, la iubire, la lacrimile lor atunci cand ele apar. Non violenta din actiuni si din comunicare este incurajata si predata la activitati mai ales prin atitudinea noastra fata de ei. Se vorbeste despre iubire, despre emotii, despre sanatate si  invatam sa  respiram corect, sa fim atenti la corpul nostru.

Ghiozdanul (cel de 10 kg), nu isi are aici locul, pentru ca aici coloana vertebrala are prioritate si copilaria intotdeauna este pe primul loc.

Invata ..multe..dar mai ales sa aiba grija de suflet,  sa isi respecte corpul, cum sa isi foloseasca mintea intr-un mod benefic, cum sa gandeasca, sa ne punem intrebari fiind liberi sa experimenteze, intr-un mediu securizant. Plantam impreuna seminte cu rod bun, atat in ghiveci cat si pe campia interioara si suntem alaturi de parinti, stimulandu-i si pe ei sa aduca toate aceste invataminte acasa, mai ales acasa in mediul unde copiii petrec o mare parte din timpul lor. Este un mediul in care nu doar copiii cresc ci si noi adultii ne dezvoltam. Altfel ce exemplu de dezvoltare ar avea? Doar din carti? Este util sa vada acest exemplu si in realitate, la adultii din jurul lor . Este bine ca teoria sa confirme realitatea.

Aceasta este o bucata din experienta mea, pe care o impartasesc cu dumneavoastra, cititorii, si daca vreti si alegeti sa va indreptati spre acest centru, va rog  sa ma anuntati si pe mine. Mi-ar facea placere  sa intalnesc si perspectiva Dvs. spunadu-mi ce ati gasit excelent in acest centru! Sunt multe de descoperit! Va invit sa nu va asteptati la perfectiune, suntem doar oameni.
Pregatiti-va totusi sa dati  piept cu creativitatea in actiune, vise si entuziasm, probleme si situatii dezbatute impreuna, umanitate, pasiunea, oameni cu suflet mare si copii plini de energie si potential!
Monica_Dobre_150x150Articol realizat de Psiholog Monica Dobre si publicat cu mandrie de echipa centrului.
Tel: +4 0722649715
Email: monicav.dobre [a rond ] yahoo.com

Be Sociable, Share!