Universitatea Vanderbuilt:
Copiii supradotati sunt probabil urmatoarea generatie de inovatori si lideri si totusi, cei extrem de inteligenti sunt de multe ori invizibili în sala de clasa, fara o programa scolara adecvata, feedback de la profesor si motivatia de a atinge potentialul maxim. Aceasta concluzie vine ca urmare a celui mai mare studiu stiintific al copiilor supradotati realizat pe parcursul a 30 de ani de cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt.
Un Calendar – O cale in dar: Personalitati marcante ale societatii romanesti vorbesc despre timp intr-un calendar 2014 inedit, realizat pentru sprijinirea excelentei in educatie. Bucuresti, 17 decembrie 2013: Lucian Boia, Emil Brumaru, Catalina Buzoianu, Emil Hurezeanu, Silvia Kerim, Gabriel Liiceanu, Sorin Marculescu, Vintila Mihailescu, Ioana Parvulescu, Andrei Plesu, Elisabeta Polihroniade si Antoaneta Ralian sunt cele 12 personalitati ale societatii si culturii romanesti care au participat la realizarea unui nou concept de calendar, prin care acestia vorbesc tinerei generatii despre valoarea timpului – din punct de vedere istoric, filozofic sau subiectiv. |Click pentru toata stirea
21 Octombrie 2013, Adevãrul Click aici
21 Octombrie 2013, Revista Psychologies, Autor: Iuliana Alexa Click aici
6 Martie 2013, Dascali.ro, Autor: Virgil Paraschivescu Click aici
26 Ianuarie 2013, Autor: Mihai Mincan, Adevãrul Click aici
Toate testele făcute în urma observării acestor copii în mediul lor normal, şcoală, printre prieteni, în relaţiile interumane, tind să concluzioneze că o astfel de abilitate intelectuală atrage, pe plan emoţional, lucruri mai degrabă negative.
Copiii supradotaţi se integrează social mai greu decât ceilalţi, sunt, de multe ori, izolaţi de restul copiilor, ba chiar ajung să-şi pună întrebări despre capacităţile lor, întrebări care cauzează, de cele mai multe ori, sentimente cumplite de vinovăţie. Este şi acesta un fel de paradox al vieţii: faptul ca o persoană care vede lumea mai profund să fie marginalizată de restul, cei care consideră „normalul“ a fi media, jumătatea, clasicul, banalul.
18 Iunie 2012
Fara un sistem educational care sa-i ajute pe cei supradotati, Romania s-a transformat in exportator de inteligenta. Cei mai multi dintre elevii supradotati pleaca la studii in strainantate si putini se intorc.
Mensa si Centrul Gifted Education, “casa” celor cu IQ peste medie
Click aici pentru intregul video clip.
18 Iunie 2012
4% dintre copiii Romaniei se nasc supradotati. Ultimele studii arata ca jumatate dintre ei vor esua in viata. Motivul: societatea si scoala n-au stiut sa le potenteze marele dar de a se fi nascut inteligenti.
Click aici pentru intregul video clip.
Articol de Dragos Nicolae › Joi, 2012-05-17 09:52
Sursa: CariereOnline.ro
Se spune că oamenii cu adevărat inteligenţi nu pot sta departe de succes. Ei vor ieşi întotdeauna la suprafaţă, indiferent dacă le-a fost dat să se nască cândva în secolul al XVIII-lea, într-un sat uitat de lume, sau într-un cartier sărac de la periferia unui mare oraş din Rusia, în zilele noastre. Şi totuşi, specialiştii susţin că un cumul de factori face ca cineva să aibă succes sau, dimpotrivă, să rămână toată viaţa sub posibilităţile sale.
Mediul actual de business şi-a antrenat perspectiva pesimistă, grăbit să tragă semnale de alarmă asupra resurselor în scădere, fie ele financiare sau energetice. De jos, de la pepiniera de resurse umane, se vede şi jumătatea plină a paharului: generaţia de opinii ferme. Pregătiţi-vă pentru că urmează o călătorie în economia viitorului.
Numarul 1: 26 Mai 2011
Prima Revista a copiilor: Minti Sclipitoare, coordonata de Gabriel Ferugean
Incepand de astazi, copiii de la Scoala de Excelenta isi pot arata cu aplomb abilitatile dobandite in domeniul jurnalismului si comunicarii la finalizarea cursului cu minunatul lor profesor, Dl Gabriel Ferugean, specialist in comunicare si relatii publice, director BiG Media Relatii Publice. Proba de foc a cursului este realizarea in cele mai bune conditii a unei reviste cu tinuta, unde fiecare copil a semnat un articol. Redactor Sef: Gabriel Ferugean. Redactori: Antonia Biris, Nora Marginean, Alexandru Mircea, Miruna Mitu, Alexandru Graur, Alexandra Athanasovici, Alexandru Lutu, Octavian Grosu, Ana-Maria Olteniceanu, Marco Radulian, Chitu Tudor, Andreea Istrate, Mara Coteata si multi altii. Veti putea vedea rezultatul si dvs. insiva! Felicitari!!
25 Noiembrie 2010
Presedintele CCA, Emil Pirtoc, a luat parte la Proiectul de Inovatie Didactica dedicat copiilor cu abilitati inalte sustinut de asociatia IRSCA Gifted Education (partener UNESCO, membru European Council for High Ability si World Council for Gifted Children).
Interventia acestuia a facut parte din Seria de Dialoguri cu Mentori pentru copiii cu abilitati inalte.
Emil Pirtoc le-a vorbit copiilor despre provocarea de a fi arbitru, despre calitatile pe care trebuie sa le ai ca sa poti fi un sportiv perfect si sa fii ales in echipa nationala de rugby.
17 Februarie 2011, Autor: Andreea Archip, Adevãrul
Elevii români vor să le trimită cea mai lungă scrisoare de mulţumire din lume miliardarilor americani care au promis că vor dona jumătate din averea lor în scop caritabil.
O parte dintre copii le spun afaceriştilor că au fost plăcut surprinşi că oamenii cu mulţi bani au şi suflet, alţii le mulţumesc ca şi cum banii ar fi a juns deja în şcoala lor, la copiii nevoiaşi sau la orfelinate şi cămine de bătrâni.
2 Mai 2011, Autor: Oana Sandu, Adevãrul
Mai mulţi elevi de gimnaziu ştiu deja la ce liceu vor să înveţe, îşi doresc să-şi continue studiile în afara ţării şi vorbesc cu dezinvoltură despre pasiuni. Peste 40 de copii cu abilităţi înalte din sectorul 6 sunt stimulaţi prin cursuri creative la Şcoala de Excelenţă. Proiectul este însă în pericol din cauza slabei finanţări.
„Să iau interviu unui arhitect? Nu, e greu! Unde o să găsesc eu un arhitect?”; „Aaa, nu vreau balerină, unde găsesc eu aşa ceva? Da, mai bine o dansatoare, este mai uşor”. Sunt temerile copiilor cu abilităţi înalte de la sfârşitul unui curs de jurnalism şi comunicare, organizat la Şcoala de Excelenţă din sectorul 6, proiect al organizaţiei IRSCA Gifted Education.
“Un “geniu al culorilor” şi dragostea de “Mate”” – de Andreea Archip
6 Mai 2011
“Miruna Mitu este elevă în clasa a IV-a şi reuşeşte să unească pictura şi matematica în programul ei încărcat. Vorbeşte rar, dar hotărât. Se emoţionează uşor, dar ăsta este semnul distinctiv al artiştilor. Miruna Mitu pictează frumos, iar profesorii ei spun că este un mic geniu al combinării culorilor. Dascălii de la şcoală sunt însă mai impresionaţi de ce poate face cu cifrele. Pasionată de matematică şi fizică, fetiţa reuşeşte să împace într-un mod bizar ştiinţele exacte cu arta.” Citeste tot articolul
“Geniu la 10 ani. Povestea unei colecţionare de diplome | VIDEO” – de Andreea Archip
6 Mai 2011
“Ai zice că se sperie la orice zgomot mai puternic. Are o voce firavă şi rosteşte cuvintele melodios, înveselind fiecare propoziţie. Este energică, foarte dedicată şi are o pasiune pentru poveşti pe care le savurează seara, când îşi face timp şi pentru citit.” Citeste tot articolul
“Geniul de 12 ani care visează la un Microsoft românesc” – de Andreea Archip
6 Mai 2011
“ADEVĂRAŢII BĂIEŢI DEŞTEPŢI. Copiii supradotaţi din România pot deveni eroii unei naţiuni doar dacă li se oferă şansa de a se pregăti adecvat nivelului lor de inteligenţă.
Copiii cu capacităţi înalte învaţă care este legătura dintre notele muzicale şi matematicăNu au falimentat nicio bancă, nu au afaceri în energie şi nici nu stau la masa marilor decizii. Încă.
Nu dorm prin parlament, ci în propriul pat, nu au devenit celebri pentru că au inventat alt plural pentru substantive, iar singurele lor “succesuri” sunt adunate în teancuri de diplome la concursuri, în tablouri superbe, în performanţe în sport sau în capacităţile matematice extraordinare. ” Citeste tot articolul
“Copil cu IQ 154: “Pasiunea mea este să gândesc” – de Andreea Archip
7 Mai 2011
“Modest, dar şi foarte sigur pe ce poate, Octavian Grosu se simte cel mai bine printre colegii de nivelul lui.Minunea din familia Grosu a început să strălucească la vreo patru ani. A învăţat singur să scrie şi să socotească, lucru care i-a făcut pe părinţi să se gândească la faptul că au un copil special.” Citeste tot articolul
“Geniu la 13 ani: “Vreau să studiez în Statele Unite” – de Andreea Archip
9 Mai 2011
“ADEVĂRAŢII BĂIEŢI DEŞTEPŢI. Pasionat de biologie, Răzvan Alexandru speră să facă o carieră în medicină veterinară şi să salveze maidanezii de la moarte. Dacă nu, e hotărât să se mute la Houston.
Răzvan Alexandru nu are prea mulţi prieteni printre colegii de clasă, care sunt „cam invidioși” pe performanţele luiConcursurile la care participă, muzica, pasiunea pentru tehnologie, plimbatul celor trei câini ai săi, şcoala îi ocupă ziua, de dimineaţă până seara, lui Răzvan Alexandru. E elev în clasa a VI-a şi, în curând, va împlini 13 ani.”.
Citeste tot articolul
“La cite datorii, pe care le-am facut in ultimii ani, vor avea de platit generatiile viitoare – si inca nu ne-am oprit -, ar fi un gest de recunostinta din partea noastra daca am avea cit de cit grija de copiii supradotati”