https://giftededu.ro/cum-recunosc-un-copil-supradotat/
In general, parintii observa primii aptitudinile speciale ale propriului copil (vezi punctul 1). Totusi, exista cazuri de supraapreciere a copilului, sau chiar subestimare, unii parinti fiind uimiti cand afla nivelul exceptional de dezvoltare a copilului lor in una sau mai multe dimensiuni in urma evaluarii psihologice de specialitate.
“Copilul supradotat necesită o educaţie adecvată. Copiii speciali se irosesc în învăţământul de masă” Citeste articolul din revista Avantaje.
“Florin Colceag: 80% din copiii cu capacități înalte ajung mediocri prin neimplicarea lor în programe de dezvoltare a abilităţilor” Citeste ultimul articol din revista Psychologies.
Pentru ca:
In cazul in care abilitatile copiilor nu sunt identificate la timp si nu sunt stimulate adecvat, risca sa ramana intr-o stare latenta, sa nu fie puse in valoare, sa nu se dezvolte atat cat le-ar permite potentialul, sau sa si le ascunda (profil underground). Un numar imens din copii cu abilitati inalte sunt gifted underground, ascunzandu-si calitatile pentru a nu fi supusi pedepselor mediului lor social si pentru a fi acceptati in colectivitati. Procentul de “gifted underachievers”- care in ciuda abilitatilor si calitatilor lor naturale au rezultate slabe la invatatura- este de asemenea enorm. Statisticile mondiale arata ca peste 50% dintre copiii cu abilitati inalte nu au succes social sau profesional la varsta adulta (sursa: National Commission for Excellence in Education, US). Alte statistici sunt si mai dure: conform unui studiu realizat în 2010 în Marea Britanie de către cercetatoarea Joan Freeman, procentul copiilor cu abilităţi înalte care se „ratează” este de 97%, copiii neperformand la varsta adulta prin la nivelul pe care îl promiteau când erau mici.
Este un imperativ ca tot mai multi oameni sa fie pasionati de descoperirea abilitatilor umane si sa gasim solutii pentru stoparea risipei de oameni cu abilitati inalte, “cea mai mare pierdere a culturii noastre” (Gowan) – atunci cand persoana supradotata are performante reduse, asa numitul caz de underachievement – omul cu abilitati inalte care se rateaza, care nu se simte nici valorificat, nici apreciat, care nu-si gaseste rostul.
Realitatea este ca dezavantajarea lor sociala este un tabu care poate dainui o vesnicie in lipsa unor specialisti portavoce si a preluarii mesajului in media pentru sustinerea adevarului si demitizarii miturilor asupra acestor copii: acesti copii au nevoi speciale, risc social inalt (alienare, depresie, abandon scolar, suicid, fapte antisociale, potrivit Consiliul Europei, Raspunsul Comitetului de Ministri, Septembrie 2003) iar dreptul lor la o educatie diferentiata consfintit de legi nationale si internationale este incalcat flagrant.
Masurarea abilitatilor copiilor se realizeaza de catre un psiholog specializat in psihologie clinica sau consiliere scolara. Exista in prezent, in Romania, multumita efortului echipelor de specialisti de la RTS Cluj si TestCentral Bucuresti, o serie de teste recunoscute pe plan international, adaptate si etalonate pe populatia autohtona. Ne referim in principal la testul WISC IV (Wechsler Intelligence Scale for Children, Fourth Edition), utilizat pentru masurarea funcţionării intelectuale generale (IQ) a copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, prin evaluarea a patru dimensiuni: verbal, rationament, memorie si viteza de procesare. Pentru copii mai mici, cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 6 luni şi 7 ani, se utilizeaza pentru evaluarea aptitudinilor cognitive testul non-verbal SON-R (Snijders-Oomen Nonverbaler Intelligenztest). Toate aceste teste sunt disponibile la Centrul Gifted Education. Click aici pentru mai multe informatii.
Acesti copii trebuie sa beneficieze de traseele curriculare diferentiate (vezi Legea 17/2007 si Legea 1/2011 sectiunea 14; respectiv Titlul II – Invatamantul preuniversitar Capitolul I – Dispozitii generale. Art. 21 punctul (3) “Statul garanteaza dreptul la educatie diferentiata, pe baza pluralismului educational, in acord cu particularitatile de varsta si individuale.”) structurate in functie de domeniul de manifestare a abilitatii, urmarind obiective specifice. Acestea sunt adaptate atat sub aspect cantitativ (volumul informatiei), cat si sub aspect calitativ (ritm, stil de invatare), conform nevoilor speciale ale copiilor supradotati.
Centrul Gifted Education estimează că există aproximativ 200.000 de copii supradotați academic cu varsta sub 15 ani în Romania – aproximativ 6% din numărul total al elevilor (sursa estimarii: NAGC; procentul este aplicat la populatia de 3,211 milioane copii sub 15 ani cf. INS: Comunicat de presa nr 143 din 26.06.2012). Un numar impresionant! Deși nu exista studii naționale care sa urmareasca statistic incidenta talentului (prezentei inteligentelor multiple conform Howard Gardner) in randul populației de copii, numărul de supradotați și copii cu inalt potential (talent sau inteligente multiple) crește, în funcție de numărul de categorii de supradotare utilizate în estimare. NU sunt identificati in cadrul sistemului de invatamant in mod curent, cu baterii de testare internationale, prin observatii, recomandari sau interviuri (asa cum stipuleaza Legea 17/2007), deci NU exista. Vi se pare o relatie logica intre parti?
Estimam ca in fiecare clasa de 30 de copii se pot gasi 1-2 copii supradotati intelectual, minim.
FALS! Realitatea: Este extrem de importanta descoperirea supradotarii de cat mai timpuriu
Copiii supradotati au riscuri sociale inalte care se manifesta de timpuriu precum alienare, fapte antisociale, abandon scolar, schimbarea scolilor, depresie, suicid, datorita nevoilor lor speciale care nu sunt asigurate in sistemul normal de educatiei – mai multe puteti citi: Dezavantajarea Sociala a copiilor supradotati si De ce sa-i sustinem pe copiii cu abilitati inalte.
Da, au. Copiii cu abilităţi înalte, supradotati sau ‘gifted’ (terminologia anglo-saxona) au nevoi educaţionale speciale, recunoscute prin lege nationala (Legea 17/2007) şi sunt un grup social vulnerabil;
2.Este garantat “dreptul la o educație diferențiată, ca ansamblu de programe educaționale formale, nonformale şi informale, adecvate dezvoltării segmentului de populație reprezentat de tinerii supradotați, capabili de performanța înaltă, caracterizat prin nevoi particulare” (Art. 3 / Legea 17/2007);
3. Se bucura de un numar impresionant de recomandari internationale, de la Carta drepturilor Copilului pana la Recomandari Europene (1248/1994), o droaie de stipulari in legislatia nationala si internationala privind dreptul lor la educatie diferentiata insa ignoranta lor in randul publicului larg, perceptiile si conceptiile gresite, etichetele elitiste, atitudinile negative, sunt cele care infloresc, pentru ca lipseste datorita costurilor ridicate campania nationala de INFORMARE privind dreptul legal si mai ales, privind mijloacele legale de descoperire: click. Agentiile de Advertising care se pot oferi pro bono pentru o campanie de informare isi pot oferi serviciile la pr {arond} giftededu.ro.
Centrul Gifted Education dispune de un Centru permanent de descoperire a Inteligentelor Multiple si Abilitatilor Naturale pentru evaluarea abilitatilor si stabilirea nivelului acestora, iar pentru copiii supradotati descoperiti dezvolta anual o Scoala de Excelenta dedicata exclusiv lor, singura scoala cu 100% satisfactie in randul copiilor supradotati. Selectiile sunt anuale si se deruleaza in mod curent, fiind lansata deja selectia pentru anul 2014. Detaliile sunt la adresa: www.giftededu.ro/selectie Pentru toata paleta de evaluari parintii se pot adresa Centrului Gifted Education, www.giftededu.org, care colaboreaza cu psihologi specializati si detine licenta pentru toate instrumentele necesare, atat pentru evaluarea inteligentei, prin WISC IV (WISC IV (Wechsler Intelligence Scale for Children, Fourth Edition), utilizat pentru masurarea funcţionării intelectuale generale (IQ) a copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani; SON-R (Snijders-Oomen Nonverbaler Intelligenztest) pentru evaluarea aptitudinilor cognitive (IQ) la copii de la 2,5 ani pana la 7 ani, cat si pentru stabilirea profilului de personalitate (testul NPQ – Testul Nonverbal de Personalitate (Nonverbal Personality Questionnaire), al profilului aptitudinal (CAS++ pentru evaluarea aptitudinilor cognitive, pentru evaluarea personalitatii, intereselor ocupationale si pentru evaluarea emotiilor), al creativitatii (TTCT: Torrence Test of Creative Thinking pentru descoperirea CQ – Creativity Quotient).